Bauke Mollema

Als gevolg van diverse dopingschandalen is er in de afgelopen jaren veel negatieve aandacht geweest voor het wielrennen. Juist om deze reden is het belangrijk dat wielrenners die hier geen onderdeel van uit maken hun stem laten horen en zich inzetten voor een sport zonder doping. Zo is Bauke Mollema één van de ambassadeurs van 100% Dope Free die zich hard willen maken voor een dopingvrije sport.

Bauke startte zijn profcarrière in 2008. Op dat moment had hij al een hele mooie overwinning behaald. Het jaar ervoor was hij namelijk eindwinnaar geworden van Tour de l'Avenir, ofwel de Tour de France voor renners tot 23 jaar.

Klassementsrenner

Met Bauke zijn klimmerscapaciteiten en herstelvermogen zijn grote rondes op zijn lijf geschreven. In zijn eerste grote ronde, de Giro in 2010, finishte hij als 12e. In 2011 brak hij definitief door als klassementsrenner in de Vuelta. Hij won de groene trui en werd 4e in het eindklassement. De afgelopen 3 jaren eindigde Bauke bovendien telkens bij de eerste 10 in de Tour de France, met een 6e plaats in 2013 als beste resultaat. Bauke:

Ik denk dat het mogelijk is om zonder doping een grote ronde te winnen. Ik ben zelf al vierde geweest in de Ronde van Spanje. En de Tour is dan nog wel een stapje zwaarder en een stapje hoger, maar ik denk zeker dat het kan.

Zwaarder straffen

Bauke is ook duidelijk in zijn boodschap. Hij gelooft in een schone sport en in de huidige dopingaanpak:

De dopingregels die er nu zijn, zijn denk ik goed. Wat wat mij betreft misschien nog anders zou kunnen is dat er zwaarder gestraft wordt. Dat de lengte van straffen van twee jaar naar bijvoorbeeld vier jaar zou gaan. Dat zou denk ik goed zijn. En verder denk ik dat het goed is om heel veel voorlichting te geven van de bonden aan jonge renners. Ook van jeugdtrainers of bij de wielerclubs om ook jonge renners meteen al te wijzen op de gevaren en de risico’s van doping. En daar kun je denk ik beter zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Geloof in jezelf

Bauke heeft heel wat tegenslagen gekend in zijn carrière. Topsport bestaat voor hem vaak letterlijk uit vallen en weer opstaan. Toch ziet
hij dat hij elk jaar weer beter wordt:

Tegen jonge renners die misschien prof willen worden of kunnen worden de komende jaren zou ik willen zeggen van, geloof in jezelf en geloof dat je op een schone en eerlijke manier topprestaties kan behalen. Want dat is echt mogelijk. En leef 100% voor je sport en doe er alles aan, maar wel op een schone manier.

Het mag duidelijk zijn. We zijn ontzettend trots op deze ambassadeur en hopen dat hij een inspiratiebron is voor andere sporters om ook
dopingvrij het beste uit zichzelf te halen.

Links


Volgende ambassadeur