Carl Verheijen

Het schaats-CV van Carl Verheijen op de 5 en 10 kilometer is indrukwekkend. Begonnen bij schaatsvereniging Woudenberg behaalde Carl in 1997 zijn eerste internationale succes door op de 5 en 10 kilometer goud te winnen bij de Winter Universiade. Op WK's wist hij inmiddels maar liefst 5 bronzen, 5 zilveren en 5 gouden medailles te bemachtigen...

Dopingvrije sport: een ideaal

Carl Verheijen Als mooiste sportmoment noemt Carl het wereldrecord dat hij reed op de 10 kilometer in Thialf, in 2005. In de rit voor hem scherpte Chad Hedrick het bijna vier jaar oude record van Jochem Uytdehaage aan, maar Carl wist dat direct te verbeteren tot 12.57,92. Tijdens de Olympische Spelen in 2006 wist Carl het brons te bemachtigen op de 10.000 meter. Op dit moment is hij volop in training om tijdens de Spelen in Vancouver nog één keer alles eruit te halen wat erin zit.
Als arts en lid van de Raad van Advies van de Dopingautoriteit heeft Carl zich altijd bewust bezig gehouden met het onderwerp doping. Het ambassadeurschap voor 100% Dope Free is dan ook een logische stap. “Ik zie mijn sport als schoon, ook al kun je dit nooit 100% zeker weten. De combinatie van coördinatie, kracht, conditie en techniek maakt het voor mij zo'n mooie sport. Een dopingvrije sport is een ideëel doel dat ik nastreef. Het zou zo mooi zijn als het schaatsen zijn cleane status weet te behouden en dat de winnaars ook echte winnaars zijn, zonder dat ze vals spelen door doping te gebruiken. Door daar achter te gaan staan hoop ik iets bij te dragen aan een schonere sportwereld.”

Doping: over voordelen, bijwerkingen en controles

Carl Verheijen Als arts maakt Carl zich tevens zorgen over de bijwerkingen van dopinggeduide stoffen. “Van veel middelen zijn de voordelen voor de sportprestatie nooit bewezen en weet men weinig van de schadelijke bijwerkingen. In veel gevallen is naar dat laatste niet eens onderzoek gedaan.”
Zelf is hij natuurlijk regelmatig dopingcontroles ondergaan, zowel tijdens wedstrijden als out-of-competition. Een probleem vond hij dat echter niet. “Het is juist goed dat de controles er zijn, omdat sporters ook ontmoedigd worden om te gebruiken omdat de pakkans zo groot is. Natuurlijk valt er altijd iets te verbeteren aan de dopingregels, dat is een proces dat continu doorgaat. Met z'n allen, dat wil zeggen met sporters, bestuurders en organisaties moeten we ervoor zorgen dat de regels goed zijn afgestemd op deze tijd. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar we zijn op de goede weg.”

Tegen sporters die dopingcontroles ondergaan wil hij tot slot het volgende zeggen: “Neem er de tijd voor. Vraag veel uitleg en stel alle vragen waarop je antwoord wilt hebben. Jij bent professioneel met je sport bezig, dat mag je dus ook terug verwachten. Eis dus kwaliteit, want het gaat om jou sportieve toekomst. Mijn ervaringen met dopingcontroles zijn over het algemeen goed: je kunt je op je gemak voelen, maar wees wel altijd scherp!”


Vorige ambassadeur Volgende ambassadeur