Churandy Martina

Hij wist onder andere een gouden medaille te behalen op de 200 m tijdens het EK atletiek in Helsinki, waarmee hij snelste atleet van ons Koninkrijk is. Te midden van grote namen als Usain Bolt, Christophe Lemaitre en Curtis Mitchell houdt hij zich prima staande. Én hij wil simpelweg laten zien dat hij dat clean doet. De vrolijkste man in het rijtje van ambassadeurs voor 100% Dope Free: Churandy Martina.

Razendsnel

Churandy Martina Churandy Martina werd geboren op Curaçao in 1984. Hij begon met volleybal, honkbal en voetbal, en al snel bleek dat hij sportieve aanleg had. Toen hij zich vanaf zijn veertiende uitsluitend toelegde op de atletiek, ontwikkelde hij zich helemaal razendsnel. Pas 15 jaar oud, bereikte hij tijdens de jeugd WK Atletiek al de halve finale op de 100 meter sprint. In Nederland was hij toen nog onbekend. Dat werd anders in 2003, toen  hij voor het eerst een wedstrijd in Nederland liep. Om deel te kunnen nemen aan het jeugd NK, schreef hij zich in bij Vereniging Rotterdam Atletiek. Hij won op de 100 meter de gouden medaille, en met een tijd van 10.26 nam hij ook direct het oude Nederlands jeugdrecord over.

Sinds de Spelen van Beijing is Churandy echter bekend bij het grote publiek. Hij liep een geweldige 200 meter en werd tweede achter Usain Bolt. Na afloop werd hij echter gediskwalificeerd en moest zijn medaille uiteindelijk inleveren. Op de camerabeelden was te zien dat hij in de bocht een klein beetje zijn voet buiten de baan zette. Curaçao was in rouw en het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité diende, zonder resultaat, protest in bij het Internationaal Instituut voor Sportrechtspraak. Omdat ook de nummer drie werd gediskwalificeerd, ging de zilveren medaille uiteindelijk naar de Amerikaan Shawn Crawford. Die maakte een sportief gebaar door de medaille later terug te geven aan Churandy, omdat hij vond dat hij ‘m niet had verdiend. “Ik wist dat hij me sowieso ging verslaan. Hij liep niemand in de weg en verdiende die medaille.”, aldus Shawn Crawford. Bekijk hier een deel van de documentaire over het Olympisch jaar van Churandy.

Blik vooruit

Na die affaire ver achter zich te hebben gelaten, richtte Churandy zich al gauw weer op de toekomst. Op de vraag of er een vergelijking is te trekken tussen de ‘fair play' die Shawn Crawford ten toon spreidde door de zilveren medaille terug te geven en fair play als het gaat om presteren zonder doping, houdt Churandy zich op de vlakte. “Iemand verdient een medaille als hij hard heeft gewerkt voor een prestatie en die zonder doping heeft neergezet.”

De reden dat Churandy ambassadeur is geworden, is dat hij met de Koninkrijksspelen op Aruba in 2009 als inspiratiebron wilde dienen voor jonge sporters. “In mijn tak van sport zijn er wellicht sporters die gebruiken. Maar ik heb daar geen bewijs voor zolang zij niet gepakt worden. Los daarvan, het is voor mij gewoon belangrijk om ambassadeur te zijn en ik wil de jeugd laten zien dat het ook zonder kan,” zei hij toentertijd. En dat hij dat kan, zegt ook de man die jarenlang zijn coach was, Wendell Price: “Churandy heeft discipline en neemt zijn trainingen serieus. Je hoeft dingen maar één keer tegen hem te zeggen. Daarnaast zorgt hij goed voor zichzelf. Hij is niet het type dat interesse heeft voor feesten en drinken. Bovendien is hij psychisch sterk, hij heeft de vechtersmentaliteit die nodig is om wedstrijden te winnen.”

Doelgericht

Hoewel zijn tak van sport te maken heeft gehad met dopinggevallen, benadrukt Churandy het feit dat ook in de atletiek veel atleten het clean doen. “En dan kan het óók. Ik heb laten zien dat medailles óók mogelijk zijn zonder gebruik van doping. Ik sta waar ik nu sta door hard werken, discipline en doorzettingsvermogen. Daar ga ik mee door tot ik ook mijn andere doelen heb bereikt, waarvan het lopen van een wereldrecord natuurlijk het uiteindelijke doel is. Degenen die dat vóór mij hebben gedaan zijn niet langer onbereikbaar. Dat zijn sporters die net als ik strijden om te laten zien wie de snelste is.”

Hoe denkt Churandy over de dopingcontroles in zijn sport? “De controles worden steeds strenger, dus ik schat in dat gebruiken moeilijker en moeilijker wordt. Ik word vaak gecontroleerd en dat is een goede zaak. De kans dat je gepakt wordt als je gebruikt is volgens mij groot. Bovendien weet je van veel middelen niet wat de bijwerkingen zijn. Het liefst gebruik ik niets, ook geen voedingssupplementen. Maar om goed te kunnen herstellen is het af en toe wel nodig om bijvoorbeeld multivitaminen te gebruiken. Dat vergt ook van mij dat ik supplementen die ik gebruik heel goed controleer en nooit iets neem waarvan ik niet absoluut zeker weet dat het niet op de dopinglijst voorkomt.”

Op de vraag wie er belangrijk zijn geweest in zijn sportcarrière en hoe zij zouden reageren als hij positief zou testen is Churandy duidelijk: “mijn hele familie is belangrijk. En hoe zij zouden reageren, daarover heb ik nooit nagedacht. Dat gaat namelijk niet gebeuren.”

Wil je meer weten over Churandy of hem volgen in zijn prestaties? Kijk dan hier.


Vorige ambassadeur Volgende ambassadeur