Epke Zonderland

Epke Zonderland kan gerust beschouwd worden als de beste Nederlandse turner van het moment. De Fries behaalde in 2009 en 2010 een zilveren en in 2011 een gouden medaille aan de rekstok tijdens de WK, en gouden medailles tijdens worldcupwedstrijden in 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012. Bovendien behaalde hij als klap op de vuurpijl in 2012 tijdens de Olympische Spelen in Londen een gouden medaille aan de rekstok. Epke heeft zich opgeworpen als ambassadeur voor 100% Dope Free – True Winner!

Waarom True Winner?

In de media krijgen dopinggevallen steeds vaker de aandacht. Ik denk dat mensen hierdoor een verkeerd beeld krijgen van topsport. Bij het wielrennen is het zelfs zo erg dat dopinggebruik in de top als normaal wordt beschouwd. Ik vind dat dit het imago van de sport schaadt en ben bang dat het effect kan hebben op sporters. Geen enkele sporter moet het idee hebben dat dopinggebruik normaal of nodig is om je doelen te bereiken in de sport. Dat is het niet! Ik hoop dat, door als ambassadeur te laten zien dat topprestaties absoluut mogelijk zijn zonder doping, ik ervoor kan zorgen dat andere sporters niet in de verleiding komen.

Turner in tegenslag

Hoewel Epke zich in 2007 al wist te plaatsen voor de Spelen in Beijing, gooide een schouderblessure roet in het eten. Hierdoor was hij gedwongen zich tot het onderdeel rekstok te beperken, omdat meerkampturnen onmogelijk werd. Zou hij zich in zo'n donkere periode, slechts een paar maanden voor Peking, dan nooit hebben afgevraagd of doping hem niet op één of andere manier hierbij had kunnen helpen?

Een verboden middel had me fysiek misschien sneller kunnen laten herstellen, ja. Maar wat zijn de consequenties? Kun je dan net zo trots zijn op de prestatie die je levert? Hoe voel je je ten opzichte van je concurrenten? Om nog maar te zwijgen van voortdurend op je hoede moeten zijn omdat je het risico loopt gepakt te worden en daarmee een einde te maken aan je sportcarrière. Daarnaast geloof ik gewoon niet in het effect. Hoewel turnen fysiek een zware sport is, komt er zoveel meer bij kijken dan alleen kracht. Dat geldt ook voor het terugkeren van een blessure. Coördinatie, balans, lenigheid en techniek zijn net zo belangrijk. En ook het omgaan met tegenslagen is onderdeel van topsport. Omdat er zoveel bij komt kijken, zal het gebruik van doping sowieso relatief weinig effect hebben. Het laat je niet zomaar beter presteren, ik geloof daar niet in. Keihard werken om je doelen te bereiken, daarin geloof ik wel en dat is niet afhankelijk van doping.

Weerstand en veerkracht

Epke Zonderland Dat Epke alle factoren die belangrijk zijn in het turnen enorm goed beheerst is wel gebleken. Hoewel hij op de rekstok de meeste onderdelen na zijn blessure al vrij snel weer uit kon voeren, bleef de Rybalko (een eenarmige reuzenzwaai met daarin een draai) te zwaar voor zijn rechterschouder. En wat doe je dan? Hoewel meerdere mensen zeiden dat het coördinatief onmogelijk was, leerde hij zich dezelfde beweging gespiegeld aan met zijn linkerarm. Epke kreeg dat, tegen alle verwachtingen in, voor elkaar. Tijdens de WK in Stuttgart wist hij daarmee zijn plaatsing definitief veilig te stellen en daarmee was hij in 2008 de eerste Nederlandse mannelijke turner op een Olympische Spelen sinds 1928.

Hoewel het turnen niet bepaald bekend staat om zijn dopinggevallen, was één van de weinige sporters die positief testten bij een dopingcontrole uitgerekend een turnster. de Vietnamese Do Thi Ngan Thuong testte positief op een plasmiddel (diureticum). Diuretica kunnen gebruikt worden om gewicht te verliezen of om dopinggebruik te verbergen.

Ik hoop en ga er nog steeds van uit dat het bij haar ging om onwetendheid. Als het echt zo was dat ze dit gebruikte om gewicht te verliezen is dat dom geweest. Je bent misschien wat lichter, maar een goede oefening turnen terwijl je uitgedroogd bent, lijkt me niet bepaald optimaal. Als het is geweest om dopinggebruik te verbergen vind ik dat echt schokkend.

Ook de Amerikaanse turner Morgan Hamm, testte voor de Spelen positief op een ontstekingsremmer die op de dopinglijst staat. Hij zei hierover dat hij het medicijn nodig had vanwege een blessure.

Wanneer je topsporter bent is alleen clean willen sporten niet genoeg. Je zult goed moeten opletten. Ik gebruik alleen voedingssupplementen die getest zijn binnen het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT), zodat de kans op vervuilingen nihil is. Wanneer ik medicijnen nodig heb controleer ik altijd bij de bondsarts of ze niet op de dopinglijst staan. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat in het turnen dopinggebruik nauwelijks voorkomt. Wat ik met mijn ambassadeurschap wil laten zien is dat het niet nodig is!

Vorige ambassadeur Volgende ambassadeur