Femke Dekker

Femke Dekker roeit al vanaf haar elfde. ze nam drie maal deel aan de Olympische Spelen, waarbij ze de laatste keer zilver won met de vrouwen 8. Femke is nauw betrokken geweest bij de opzet van het ambassadeursprogramma van 100% Dope Free.

Nooit uitgeleerd

Femke Dekker “Roeien is zowel een krachtsport als een uithoudingssport, maar ook techniek speelt een belangrijke rol”, aldus Femke Dekker. “Je kunt misschien de sterkste vrouw van Nederland zijn, dat wil nog niet zeggen dat je in de boot ook de beste bent. Elke training opnieuw probeer ik mijn techniek en mijn gevoel af te stemmen. Voortdurend probeer ik fysiek en mentaal te blijven groeien op aandachtspunten. Hierbij vraag ik mensen om advies en kijk ik naar andere sporters om daarvan te leren.”
“Helaas zijn er internationaal binnen het roeien een aantal dopinggevallen geweest. Ik betreur dat enorm, omdat je er nu nooit meer zeker van kunt zijn dat de roeisport vrij is van doping. Ik vind het onbegrijpelijk dat sporters hun eigen sport zo verzieken en een dergelijke keuze maken.”

Femke is nauw betrokken geweest bij de kick-off van de campagne 100% Dope Free. Waarom is dit voor haar belangrijk geweest?

Ik ben van mening dat het belangrijk is om het signaal af te geven dat de meerderheid van de sporters hun sport zuiver beoefent. De aandacht gaat nu uit naar de kleine groep die doping gebruikt, terwijl ik vind dat er meer gekeken moet worden naar de sporters die hun sport eerlijk uitoefenen. Ik ben voor een eerlijke en gezonde sport. Ook uit respect naar mijn ouders, familie, coach en teamgenoten, medesporters en mensen die mij in mijn sportcarrière hebben gesteund zou ik nooit de keuze maken om doping te gebruiken. Door ambassadeur te zijn streef ik ernaar de sport dopingvrij te maken én te houden.

Femke DekkerHoe je het ook wendt of keert, dopingcontroles ondergaan is niet altijd leuk. hoe kijkt Femke daar tegenaan?
“Persoonlijk vind ik de whereaboutsregeling best een grote inbreuk op je privacy als sporter. Toen ik de eerste keer werd gecontroleerd heb ik de bondsarts meegevraagd. Hij heeft mij er duidelijk op gewezen dat ik moest controleren of alle informatie goed werd ingevuld op het dopingcontroleformulier. Verder betekent een controle niet dat je verdacht bent. Begrijp dat dopingcontroleurs ook gewoon hun werk doen.”

100% Dope Free ambassadeur ben je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de nieuwe generatie topsporters.

Femke: Tegen hen zou ik willen zeggen dat je sport bedrijft om een reden, dat je daar bij zou moeten blijven en er altijd naar zou moeten streven om het beste uit jezelf te halen binnen de toegestane middelen en methodes. Doe je dat niet, dan moet je goed beseffen dat je jezelf niet meer recht in de spiegel aan zult kunnen kijken zonder te weten dat je bewust de keuze hebt gemaakt om niet voor fair play te gaan. Daarnaast is het gebruik van doping ook nog eens ontzettend slecht voor je gezondheid en daarvan zul je later waarschijnlijk de gevolgen ondervinden.


Vorige ambassadeur Volgende ambassadeur