Marianne Vos

Winnen, winnen, winnen. Dat is wat Marianne Vos doet. Van jongs af aan behoort ze steevast bij de favorieten. Of het nu op de baan, de weg of in het veld is, overal pakt ze haar prijzen. In haar prille carrière werd ze 2x Olympisch kampioen, 13x wereldkampioen, 4x Europees kampioen en 14x Nederlands kampioen. Resultaten die ze allemaal dopingvrij heeft neergezet. Want: “Alleen dan kun je jezelf recht in de ogen kijken.” Daarmee is ze dus met recht een True Winner. Vol trots presenteren wij Marianne Vos als ambassadeur van onze 100% Dope Free campagne.

Sportieve veelvraat

Marianne Vos Van kleins af aan is Marianne met sport bezig geweest. Op haar 6de zat ze voor het eerst op een racefiets en vanaf haar 8ste reed ze haar eerste wedstrijden. Dit combineerde ze tot haar 14de met aan schaats- en skeelerwedstrijden. Daarna kreeg de fiets de voorkeur. Marianne besloot te stoppen met skeeleren en voegde mountainbiken toe aan haar pakket. Aangezien er in haar jeugd geen wielerbaan in de buurt was heeft ze het baanwielrennen pas later ontdekt. Momenteel combineert Marianne wielrennen (weg en baan) met veldrijden, mountainbike en zo af en toe schaatsen (“Alleen niet zo veel wedstrijden meer.”). Maar het moge duidelijk zijn, Marianne is altijd al een sportieve veelvraat geweest!

Kampioen

Marianne Vos In 2004 werd Marianne op 17-jarige leeftijd wereldkampioen bij de junioren. Een prestatie die ze in 2006 zou herhalen bij de senioren. Tevens werd ze in dat jaar wereldkampioen veldrijden. In 2008 brak Marianne definitief door in het wielrennen. Vanaf dit moment sleepte ze namelijk meerdere gouden medailles in de wacht tijdens NK’s op de weg, NK’s en WK’s veldrijden en tijdens de Olympische Spelen. Zo behaalde ze in 2008 een Olympische titel in de puntenkoers bij het baanwielrennen en won ze tijdens de OS in 2012 de wegwedstrijd. Ook behaalde ze in Valkenburg een prachtige overwinning in de eerste rit van het wereldbekerseizoen van 2013, waar ze er de eerste ronde vandoor snelde en niemand vervolgens nog in staat was om in haar buurt te komen.

Bike Pure

Vanaf begin dit jaar werpt Marianne zich steeds meer op voor een dopingvrije sport. Ze heeft zich aangesloten bij Bike Pure, een organisatie die zich inzet voor een schone wielersport. In een interview voor deze organisatie verbaasde ze zich over het feit dat ze zo weinig gecontroleerd werd buiten wedstrijdverband. “Controles buiten wedstrijdverband werpen namelijk een barrière op voor sporters die dopinggebruik overwegen.”

100% Dope Free

Voor Marianne is een schone sport dus zeer belangrijk. Zelf zegt ze hierover: “Ik wil graag ambassadeur zijn van 100 procent Dope Free, omdat ik actief bij wil dragen aan een schone sport. Ik wil laten zien dat je ook dopingvrij hele mooie prestaties neer kunt zetten. Dan pas kun je voldoening halen uit je eigen prestaties. Dan kun je jezelf recht in je ogen kijken, kun je je concurrentie recht in de ogen kijken en op een eerlijke manier je sport bedrijven. Dat is het ultieme van sport denk ik.”

Website: www.mariannevos.com
Bike Pure: www.bikepure.org


Vorige ambassadeur Volgende ambassadeur