Richard Bottram

Als er íemand is die heeft laten zien dat uitzonderlijke, haast onvoorstelbare, sportprestaties mogelijk zijn zonder doping is het Richard Bottram. Na het overlijden van zijn verloofde Elise in 2005, besloot hij een jaar lang dagelijks een marathon te lopen om geld in te zamelen voor onderzoek naar en directe ondersteuning van mensen met kanker. Doel was niet de prestatie op zich of een recordpoging, maar vooral de toewijding aan het voltooien van dit project, dat de naam “Marathon365” kreeg. Richard volbracht de uitdaging en haalde meer dan 200.000 euro op.
Al voor hij aan Marathon365 begon vroeg hij de Dopingautoriteit hem tijdens dit project te controleren op doping, om te kunnen laten zien dat deze prestatie clean geleverd werd. De controles die hij heeft ondergaan toonden steevast aan dat Richard op eigen kracht een topprestatie leverde. We lijven hem daarom maar wát graag in als ambassadeur van 100% Dope Free!

Skepsis

Richard Bottram Sport is Richard met de paplepel ingegoten: zijn vader was voetballer in hart en nieren, eerst als professional, later als trainer van topamateurs. De voetbalsport heeft hij in zijn tienerjaren wel beoefend, maar hij bleek toch meer tot zijn recht te komen in duursporten. Hardlopen ziet hij als sport in zijn meest elementaire vorm. Regelmatig liep hij marathons, vooral in het buitenland, maar een jaar lang dagelijks een marathon lopen is toch van een andere orde.
“365 dagen iedere dag een marathon lopen klinkt als een onmogelijke opgave, ook voor mij, na afloop van het project”, aldus Richard. Toen het idee voor Marathon365 was ontstaan consulteerde hij sportarts Rob Vesters en sportdiëtiste Anja van Geel (beiden onder andere werkzaam voor NOC*NSF) met de vraag of zoiets ooit eerder was gedaan en of een menselijk lichaam hiertoe überhaupt in staat was. Beiden hadden het antwoord niet direct klaar: maar weinig mensen leveren nu eenmaal een dergelijke inspanning en daarmee is er ook weinig kennis over de effecten ervan.
Om het project een kans van slagen te geven was het advies uiteindelijk ervoor te zorgen dat zijn hartslag tijdens het lopen tussen de 120 en 125 slagen per minuut bleef, zijn gewrichten goed in de gaten te houden en te zorgen voor een inname 5500 calorieën per dag (ter vergelijking: normaal gesproken ligt dit voor mannen rond de 2500 calorieën per dag). Uiteraard alleen na een gedegen voorbereiding.

Naast de 22 jaar loopervaring die Richard al had, ging er een jaar van keihard trainen vooraf aan Marathon365. Ruim zevenduizend voorbereidingskilometers werden gelopen onder toeziend oog van Rob Vesters en Anja van Geel.
Na afloop van het project kreeg Richard uit alle hoeken lof. Dolf Jansen, zelf ervaren marathonloper: “Als je het puur fysiek bekijkt is het onmogelijk, maar dat is nu juist een reden om het wel te doen. Zo leef ik zelf ook. Vroeger zeiden ze: kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast. Maar daar heeft Richard nog nooit van gehoord.” En Gerard Nijboer, voormalig marathonloper, noemt hem een oermens. “Hij heeft de energie gevonden oerkrachten aan te boren en is in staat gebleken na een negatieve gebeurtenis een bovenmenselijke prestatie neer te zetten.”

Toewijding en andere onmogelijk prestaties: de andere Tour

Hoewel er niet veel prestaties zijn die je met Marathon365 kunt vergelijken, bestaan ze wel degelijk: onvoorstelbare prestaties die door enorme toewijding en een tot in de puntjes verzorgde voorbereiding tot een goed einde worden gebracht. In 2007 fietste Guilleaume Prébois, journalist en amateurrenner, een week voor de officiële Tour de France, de hele afstand. Clean. Hij noemde dit project “l'autre Tour” en wilde hiermee de uitspraak van Tom Boonen, dat de Tour zo zwaar is dat sporters wel gedwongen worden naar versterkende middelen te grijpen, weerleggen. Zijn gemiddelde snelheid lag hierbij weliswaar een stuk lager dan gemiddeld tijdens de Tour de France (28,8 kilometer per uur), maar hij kon niet profiteren van een peloton en niet over verkeersvrije wegen rijden. Ook hij onderging tijdens deze prestatie een aantal dopingcontroles om aan te tonen dat hij clean reed.

Guillaume Prébois Net als het verhaal van Richard is de prestatie van Guillaume Prébois er één van een gedegen voorbereiding: negen maanden lang als een bezetene trainen en véél aandacht voor voeding tijdens het hele traject, tot 6700 calorieën per dag in de bergetappes. Dit is iets waarvan hij trouwens denkt dat het er in de echte Tour aan schort: “Ik at de hele dag. Dat is iets waar het in de Tour aan schort. De renners mogen slechts twee maal per dag bevoorraden, vaker is verboden. Dat is onmenselijk, helemaal omdat het tempo in de echte Tour hoger ligt”, aldus Prébois. Evengoed is zijn conclusie van de hele onderneming dat in principe iedereen de Tour de France kan fietsen, mits er sprake is van een gedegen voorbereiding en enige aanleg.

Volgens Richard Bottram is het juist deze toewijding die mensen zoveel verder kan brengen dan ze zelf denken: “Als je bereid bent op gezonde wijze te focussen op je doel, zullen je prestaties gebaseerd zijn op wilskracht en innerlijke overtuiging.” En dat is waar niet alleen Richard, maar veel topsporters dagelijks mee bezig zijn.

Ambassadeur

Richard Bottram “Nu ik deze uitdaging heb voltooid, wil ik als 100% Dope Free ambassadeur graag uitdragen dat je op eigen kracht in staat bent om tot dergelijke onvoorstelbare prestaties te komen. Uiteindelijk is het een race tegen jezelf, de meest ultieme wijze waarop je met jezelf wordt geconfronteerd. Dopinggebruik betekent dus dat je uiteindelijk jezelf voor de gek houdt. Te snel tot een - te hoog gegrepen- resultaat komen kan ertoe leiden dat dopinggebruik een verleiding wordt. Neem vooral de tijd om je gedegen op een beoogd resultaat voor te bereiden. Grenzen verleggen is een mooie uitdaging.... maar er zijn nu eenmaal grenzen. Met dopinggebruik zul je uiteindelijk je grootste inspirator verloochenen, namelijk je innerlijke kracht.”
Tot slot vragen we Richard hoe hij, nu hij ervaring heeft met dopingcontroles, aankijkt tegen de dopingregels zoals ze nu zijn. “Wat mij betreft kunnen er niet genoeg dopingcontroles worden uitgevoerd, omdat ik het belangrijk vind dat een eerlijke en gezonde sport gewaarborgd blijft. Dopinggebruik zie ik als ronduit onverantwoord gedrag dat schade kan aanrichten aan de eigen reputatie, maar ook aan die van de sport die een dopinggebruiker beoefent, om nog maar niet te spreken van de mogelijke gezondheidsschade die je ermee aanricht.
Sporters moeten steeds met hun neus op de feiten worden gedrukt hoe essentieel het is om samen te spannen voor een dopingvrije sport.”

Klik hier als je meer wilt weten over Marathon365.

En hier als je meer wilt weten over Wheel of Energy365, een actie waarmee Richard met Stichting Marathon365 op dit moment bezig is.


Vorige ambassadeur Volgende ambassadeur