Mirjam de Koning-Peper

Mirjam de Koning-Peper was de succesvolste Paralympiër in Beijing. Ze behaalde daar maar liefst 4 medailles: 2 gouden medailles op de 50 meter vrije slag en op de 100 meter rugslag, en zilver op de 100 en 400 meter vrije slag. Ook zij ondergaat dopingcontroles en vanwege de vele medicijnen die ze slikt is clean sporten voor haar meer dan voor andere sporters een uitdaging. Toch, of misschien wel juist daarom was Mirjam direct bereid zich in te zetten als ambassadeur voor 100% Dope Free - True Winner.

Mirjam de Koning Mirjam begon met zwemmen toen ze jong was en is zelfs even als zweminstructrice aan de slag geweest. Na de geboorte van haar dochter werd echter een bindweefselziekte geconstateerd, waardoor ze op een gegeven moment alleen nog maar in bed kon liggen. Uiteindelijk onderging ze een operatie, waarbij een zenuw werd geraakt. Hierdoor liep Mirjam in 2000 een dwarslaesie op en kwam in een rolstoel terecht. Tijdens haar revalidatie kwam ze in aanraking met rolstoelbasketbal, maar na enige tijd moest ze vanwege blessures daarmee stoppen. Ze stapte in 2004 weer over op zwemmen en werd in haar eerste jaar direct Nederlands kampioen. Dat smaakte naar meer: ze schroefde haar training op naar zo'n 23 uur per week, brak vanaf 2005 maar liefst 19 (!) Nederlandse records op diverse afstanden en disciplines en vier wereldrecords. Tijdens de Paralympics in 2008 was ze de meest succesvolle paralympiër voor Nederland: ze nam vier medailles mee naar huis.

Checken, checken, checken

Mirjam de Koning Mirjam vroeg tijdens haar carrière regelmatig advies aan de Dopingautoriteit. “Ik wissel nogal eens van medicijnen en dat houdt dus in dat ik álles moet checken. In het begin was dat erg wennen, maar op een gegeven moment zat het erin gebakken dat dat het eerste is wat ik doe voor ik mijn medicijnen ga gebruiken. Op dopinggebied is dat denk ik ook het voornaamste verschil is met andere sporters: gehandicapte sporters maken nu eenmaal vaker gebruik van medicijnen. Dat betekent dus iedere keer alles checken! Ik vraag het altijd na bij mijn arts en mijn apotheker krijgt een zogenaamde ‘topsportmelding' als een medicijn een stof bevat die op de dopinglijst staat. Dat betekent dat ik dispensatie aan moet vragen bij de Dopingautoriteit. Ik weet dat je ook met vitamines en andere supplementen uit moet kijken en zorg ervoor dat ik alleen supplementen gebruik die getest zijn op doping. Ik bestel ze altijd via sportvitamines.nu.”
Als ambassadeur van 100% Dope Free wil ze zich dan ook met name richten op het voorkomen van onnodige dopingovertredingen.

Ik wil dat jonge sporters zich snel bewust worden van wat doping eigenlijk is. Dat het niet alleen maar gaat om die middelen die je wel kent van enorme bodybuilders, maar dat ook gewone medicijnen op de dopinglijst kunnen staan. En ook door een niet goed gecontroleerde vitaminepil kun je per ongeluk positief bevonden worden. Als elke sporter weet wat hij of zij moet doen om niet per ongeluk positief te testen is een doel bereikt!

Niet alleen ‘nu'

Daarnaast wil Mirjam zich ook graag inzetten om sporters bewust te maken van wat doping met je lichaam kan doen. “Middelen die op de dopinglijst staan kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid en dat kan zo zijn voor de rest van je leven. Spieropbouwende middelen hebben bijvoorbeeld niet alleen effect op je spieren, maar werken ook in op andere delen van je lichaam. Gebruik je zoiets om goed te worden in je sport, dan weet je dat je met je gezondheid een groot risico neemt. Zonder heel dramatisch over te willen komen: topsport is heel erg mooi en ik ben erg blij met de vier medailles die ik heb gehaald op de Spelen, maar een gezond lichaam is me echt vele malen meer waard. Dat is iets wat ik aan jonge sporters mee wil geven. Een topprestatie is nu prachtig. Maar het is niet alleen ‘nu' dat telt. Ook in de toekomst kunnen doen wat je wilt is belangrijk.”

Als topsporter ondergaat Mirjam natuurlijk dopingcontroles. Bij de paralympische spelen in Beijing werd een recordaantal uitgevoerd van duizend dopingcontroles. Mirjam: “Ik ben nog niet zo heel vaak gecontroleerd, maar van mij mogen ze komen. Ik zie het als weer een bevestiging dat ik clean sport!”


Vorige ambassadeur Volgende ambassadeur